Engage 2020

Engage 2020 zit er alweer op. En – zoals we het gewoon zijn – heeft Theo Heselmans er weer een prachtig evenement van gemaakt. Zelfs het coronavirus hield de enthousiastelingen niet tegen. Met meer dan 420 deelnemers, 58 HCL Masters en 5 Grandmasters en meer dan 80 sessies, was het iets drukker dan gewoonlijk op een doordeweekse dag in de Burgers’ Zoo.

Theo opent Engage 2020

Wat ook opviel was dat de mensen van HCL niet alleen aanwezig waren, maar ook vlot aanspreekbaar. De manier waarop zij open staan voor een gesprek en meedenken naar oplossingen is een gigantische stijlbreuk met de IBM aanpak van enkele jaren geleden.

Dinsdag was de officiële start van Engage, maar op maandag waren er al enkele interessante workshops. Ik heb de workshop over HCL Domino Volt gevolgd; een nieuwe tool voor low-code ontwikkeling van applicaties. Volt is momenteel nog in Beta, maar met deze instructiefilm kan je al een idee krijgen van de mogelijkheden.

HCL Domino Volt Tutorial

Wat interessant is: Volt wordt geïnstalleerd als een add-on voor Domino, dus er is geen complexe installatie noodzakelijk.

Tijdens Engage werd HCL Nomad voor Android telefoons gelanceerd. Nomad bestond al een tijdje voor iOS, maar nu is dus ook de versie voor Android publiek beschikbaar. Voor de geïnteresseerden hier de link naar de Google Play pagina.
HCL is sterk bezig met nieuwe features te ontwikkelen voor Nomad. Zo komen er meer en meer mogelijkheden bij die puur gericht zijn op mobiel gebruik. Het gebruik van de camera of GPS lokalisatie in een Notes applicatie was al langer aanwezig, nu richt men zich vooral op de mobiele interface (een traditionele Notes applicatie is meestal niet geschikt voor een klein scherm).

Naast Nomad voor iOS en Android, is men ook hard aan het werken aan een browser versie. Voor een officiële release datum is het nog iets te vroeg, maar de eerste demo’s waren er al wel. Binnenkort kan je je Notes applicaties gewoon in de browser openen.

Uiteraard waren er veel interessante sessies (meer dan 80). Ze allemaal overlopen, zou ons natuurlijk veel te ver leiden, maar neem gerust een kijkje op de Engage website. De meeste presentaties zullen daar binnenkort ook te downloaden zijn, waaronder ook deze van Kris De Bisschop en mezelf over nieuwe Notes/Domino verwezenlijkingen.

Op Engage 2020 werd het toch heel duidelijk dat we de donkere tunnel bijna uit zijn. Het enthousiasme van alle deelnemers werkt inspirerend en de ‘eeuwige stilstand’ onder IBM ligt nu duidelijk achter ons. Om dit aan te tonen, nog een laatste slide van de openingssessie.

Nieuwe features in de releases van Domino (versie 10 en 11 zijn van HCL, versie 9 was nog van IBM)

We have to evolve to avoid being disrupted.

Richard Jefts – Vice President & General Manager Digital Solutions at HCL

Om af te sluiten wil ik Theo nogmaals bedanken voor het organiseren van dit prachtige event. Ik verheug me nu al op Engage 2021.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s